Huurovereenkomst ontbinden bij hennep?

Bij een zero tolerance beleid van de woningcorporatie, wordt bedoeld wanneer een huurwoning zich bezighoudt met hennep kweken, hiervoor hoeft hennep niet in de woning aanwezig te zijn maar het gaat erom wie er woont. De rechtbank ondersteunt hierin vaak de woningcorporatie, toch wil het wel eens voorkomen dat dit beleid niet de voorkeur krijgt.

Er is zelfs een woningontruiming afgewezen door de rechtbank, zo was er een huurder in Woningstichting Het Grootslag die een hennepknipperij in zijn huurwoning had. De man had in één van de slaapkamers grote hennepplanten staan, de verhuurder vond dit reden genoeg om de huurovereenkomst te ontbinden.

Er werd hier en daar gezocht waarom het huis niet ontruimd hoefde te worden, en uiteindelijk kwam de huurder met zijn advocaat op een feit waar de rechtbank in mee ging. Namelijk; het ging slechts om één kamer in de woning, daarmee werd het argument van de verhuurder weggeslagen omdat hij had gezegd dat het helemaal niet gebruikt werd voor woonruimte. Doordat het een deel van de woning illegaal in gebruik is wil nog niet zeggen dat de woonruimte in strijd is met de huurovereenkomst, waarin staat dat het bestemd is om te wonen.

Volgens de rechtbank was er wel sprake van de illegale activiteit wat betekent dat de man zich niet als huisvader had gedragen. Maar dat is niet genoeg voor een eventuele vervolging. Ook het hebben van een wapen zou in deze zaak een strafbaar feit hebben, zolang er maar geen schade mee wordt verricht. En omdat de omgeving in de buurt van het huis geen last had van de man zijn kwekerij (nooit klachten, of wisten er niet van), telde het argument om de huurovereenkomst te ontbinden niet.

Dit is een gekke zaak, als verhuurder zou je de man ook jouw woning uit hebben. Maar er zijn natuurlijk allerlei juridische redenen waarom dit niet het geval is geweest.