Je ouders gaan scheiden, wat nu?

Een scheiding is niet leuk voor ouders, maar ook niet voor kinderen. Er komen een heleboel gevoelens en vragen bij kijken. Hoe gaat het nu verder? Moet ik gaan verhuizen? Dingen veranderen, en dat hoort erbij. In deze blog geven we je een aantal tips voor als je ouders gaan scheiden.

Praat erover

Zonder dat je ervoor hebt gekozen, verandert er een heleboel in je leven. En dat is natuurlijk heel vervelend. Daarom is het goed om erover te praten. Praat met je ouders, of met iemand die je vertrouwt. Dit kan een vriend, vriendin of andere bekende zijn. Ook kun je praten met mensen die hetzelfde hebben meegemaakt als jij.

Verantwoordelijkheid van je ouders

Een scheiding is altijd de verantwoordelijkheid van je ouders. Jij kunt er niks aan doen, en je kunt hun ruzie ook niet oplossen. Het gebeurt bijna nooit dat ouders weer terug bij elkaar komen. Probeer dus ook niet om de problemen van je ouders op te lossen of ervoor te zorgen dat ze weer bij elkaar komen. Je wordt hier waarschijnlijk niet blij van en het heeft ook geen nut. Bovendien zullen je ouders een heleboel zaken moeten regelen. De scheiding moet worden geregeld, er moeten spullen worden verdeeld en dozen worden ingepakt. Het is heel verleidelijk om jezelf hiermee bezig te houden. Door jezelf met praktische zaken bezig te houden, voel je je misschien wat beter. Maar het is niet slim om dit te doen, de scheiding is immers de verantwoordelijkheid van je ouders. Jouw leven gaat gewoon door, en je ouders willen ook dat jij gelukkig bent. Ga dus vooral door met school, sporten of je vakantie. Maak lekker toekomstplannen en doe leuke dingen!

Zorg voor tijd met elkaar

Je ouders zullen het heel druk hebben. Ze moeten allerlei zaken regelen, zoals een omgangsregeling, ouderschapsplan en misschien zijn ze wel in gesprek met een scheidingsadviseur. Zorg er toch voor dat je regelmatig even tijd hebt om met een van je ouders te praten. Zo kun je aangeven wat je vervelend vindt en wat zij beter anders kunnen doen. Zeggen ze bijvoorbeeld onaardige dingen over elkaar tegen jou? Dan kun je aangeven dat je dit vervelend vindt.

Je hoeft geen partij te kiezen en berichten over te brengen

Ook is het goed om te weten dat je nooit partij hoeft te kiezen en geen berichten hoeft over te brengen. Soms merk je het amper als je antwoordt als je moeder vraagt hoe het met je vader is, of als je vader vraagt hoe het in huis gaat bij je moeder. Je hoeft hier helemaal geen verslag over uit te brengen. Je ouders zijn volwassen mensen en zij kunnen dit zelf oplossen!