Wat moet ik doen als mijn rijbewijs is ingevorderd?

Heb je een zodanige verkeersovertreding begaan dat je rijbewijs is ingevorderd? Dan heeft de politie het recht om je rijbewijs direct in beslag te nemen en mag je geen auto meer besturen totdat je jouw rijbewijs terug hebt. In dit artikel wordt een stappenplan weergegeven wat je moet doen als je rijbewijs is ingevorderd.

#1 Wacht tot de officier van justitie jouw situatie heeft beoordeeld

De politie is verplicht om je rijbewijs binnen drie dagen na de invordering te sturen naar het Openbaar Ministerie en vervolgens moet de officier van justitie binnen 10 dagen na ontvangst van het rijbewijs de situatie beoordelen en beslissen of rijbewijs langer wordt ingehouden of dat het teruggegeven mag worden.

#2 Een klaagschrift naar de rechtbank sturen

Heeft de officier van justitie de situatie beoordeeld en besloten dat je jouw rijbewijs voorlopig nog niet terugkrijgt? Dan is er een mogelijkheid om via de rechtbank je rijbewijs terug te vragen. Dit kan gedaan worden via het zogenaamde klaagschrift. In de meeste gevallen wordt voor het opstellen van het klaagschrift een advocaat ingeschakeld en die zal tevens het gehele proces met je doorlopen.

#3 Zorg ervoor dat je aanwezig bent tijdens de zitting

Op het moment dat de rechtbank het klaagschrift heeft ontvangen dan zal er een oproep worden gestuurd voor de zitting. Dan krijg zowel jij als de officier van justitie het woord in de rechtbank. In de meeste gevallen doet de rechter ook direct zijn mondelinge uitspraak en deze krijg je vervolgens ook opgestuurd per post. Op het moment dat je je gelijk krijgt dan stuurt de officier van justitie je rijbewijs naar je toe.

#4 Beslissing in twijfel trekken

Ben je het niet eens met de beslissing die de rechter heeft genomen? Dan is het mogelijk om cassatie in te stellen bij de Hoge Raad. Hierbij wordt gekeken of de rechter juist heeft gehandeld. Hierbij wordt dus niet opnieuw naar de inhoud van de zaak gekeken.

#5 In afwachting van de strafprocedure

Op het moment dat je rijbewijs is ingenomen dan moet de officier van justitie binnen zes maanden voor de rechter brengen. Hiervoor ontvang je dan ook dagvaarding en in deze zaak wordt door de rechter beoordeeld welke straf je krijgt.